On taas niin minun tuuriani, että kauan odotettu Ilokiven falafel-päivä menee minulta sivu suun. Sen kunniaksi, muutaman modifikaation läpikäynyt, yksinkertainen falafel-resepti.
Falafel-pyörykätTaikina
3 dl (kuivattuja) kikherneitä
4-5 valkosipulin kynttä
1 dl korppujauhoja tai vehnäleseitä
1 sipuli
1 dl tuoretta persiljaa
1 tl juustokuminaa
1-2 kananmunaa
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
chilirouhetta
Panerointi
kananmuna
korppujauhoja
vehnäjauhoja
Liota kikherneitä yön yli kylmässä vedessä. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele herneet jotta seassa mahdollisesti olevat pikkukivet saadaan pois. Keitä herneet ja valkosipulinkynnet miedosti suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kypsyvät arviolta puolessa tunnissa. Kaada suurin osa keitinvedestä pois ja hienonna herneet sekä valkosipulit esim. perunanuijalla karheaksi rouheeksi. Lisää sekaan hienonnettu sipuli ja persiljasilppu ja sekoita. Lisää korppujauhot, mausteet ja kananmuna(t) ja vaivaa taikinaksi. Jos seos on liian löysää, lisää korppujauhoja, ja jos liian kuivaa, lisää sekaan kananmuna (tai vettä). Taikinan on oltava sellainen, että siitä saa muotoiltua napakoita pyöryköitä. Ennen pyörittelyä anna taikinan maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.
Riko kananmuna syvälle lautaselle ja laita toiselle lautaselle korppujauho-vehnäjauhoseosta panerointia varten. Muotoile taikinasta pyörykät (annostelu: vähän vajaa ruokalusikallinen taikinaa per pyörykkä. Pyörittele pyörykät ensin kananmunassa, sitten jauhoseoksessa. Paista runsaassa rasvassa (öljy+voiseos on tähän hyvä) paistinpannulla kypsiksi.
Tarjoillaan oikeastaan minkä tahansa lisukkeen kanssa. Ovat herkkua myös ilman lisukkeita. Falafel-taikinasta voi muotoilla myös esimerkiksi hampurilaispihvejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti