tiistai 23. helmikuuta 2010

Kaakaojauheen uusi elämä

Nälkä. Tahtoo chiliruokaa. Siispä Google tulille ja hakukenttään "chili sin carne". Hakutuloksista suurin osa ohjeista perinteisemmän suomi-chilin äärille, mutta yksi resepti kiinnitti huomioni. Maijan kasvisruokasivustolta bongasin erikoisemman, joskin mitä todennäköisimmin aitoa ja alkuperäistä chiliä muistuttavan ohjeen; reseptin yhtenä raaka-aineena käytettiin kaakaojauhetta. Ensimmäisellä kerralla jouduin modaamaan reseptiä, joten taas Google apunani, paikallistin korianterille korvikkeeksi kotimaisen persiljan ("koska ne ovat sukua keskenään"). Korianteria ajattelin kuitenkin hankkia seuraavaa chili sin carne om nom nom -kokeilua silmällä pitäen.

Lopputulos? Ehkä parasta chiliä mitä olen koskaan valmistanut!

Chili sin carne om nom nom
(Resepti on mukaelma Maijan kasvisruokasivustolta löytyvästä chili sin carnesta)

Ainekset:
2 isohkoa sipulia
4 valkosipulin kynttä
1-2 chilipaprikaa (mielellään miedohkoja)

1 purkki tomaattimurskaa
2 purkkia (á n. 70 g) tomaattipyreetä
1-2 dl vettä
kasvisliemikuutio

2 purkkia papuja (mielellään erilaisia)
noin 3 dl keitettyjä soijahiutaleita, - rouhetta tai -paloja
Mausteet
2 rkl sokeritonta kaakaojauhetta (esimerkiksi Van Houten)
2 tl Dijon-sinappia
2-3 tl vaahterasiirappia tai 2-3 rkl ruokosokeria, tavallinenkin sokeri käy
1 rkl korianteria
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
2 tl meiramia
2 tl oreganoa

1 purkki maissia
punainen paprika


Silppua sipulit, valkosipulit, paprika ja chilit. Kuullota sipuleita ja valkosipulinkynsiä parin minuutin ajan öljyssä, lisää chilit ja kypsennä vielä toiset pari minuuttia.

Lisää sekaan tomaattimurska, -pyreet ja kasvisliemikuutio, ja anna hautua noin 15 minuutin ajan. Lisää joukkoon pavut, soijavalmiste sekä mausteet, ja anna hautua 20 minuutin ajan. Lisää viimeisenä paprika ja maissit, anna hautua 10 minuutin ajan. Tarjoile riisin tai vaalean leivän kanssa.

Ei kommentteja: