sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Fish, I has it

Kasvispainotteiseen ruokavalioon opettelu on ottanut aikansa aina alkujärkytyksestä ("Onko sellaisiakin ruokia olemassa, joihin ei käytetä lihaa, makkaraa tai muita eläinperäisiä aineksia?") valheellisen kevyisiin kasvisruokiin ("Voin syödä mitä tahansa kasvisruokaa miten paljon tahansa. Lihomatta.") viime aikoina vallinneeseen järkiintymiseen ("Ehkä kasvisruokiakin voi syödä liikaa, pienennetääs annoskokoja, juuston ja kerman määrää ruoissa.").

Lihansyönnistä kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen on ollut opettelemista, ja on sitä varmasti vielä pitkään. Jopa perinteisimmät suomalaiset ruoat, kuten kalakeitto, ovat puuttuneet tähän mennessä ruokavaliosta käytännössä kokonaan. Eivät kuitenkaan enää. Mukaillen Makupalojen lohikeitto-ohjetta keittelin makoisan seitikeiton. Ohjeesta mainittakoon, että kasvisten (perunat, porkkanat, lanttu) määrät perustuivat tasan tarkkaan siihen, mitä jääkaapin kasvisosastolta löytyi. Samoin, mausteosastolta puuttuivat alkuperäisessä ohjeessa mainitut muun muassa kalaliemikuutiot ja kokonaiset maustepippurit. Mutta hyvää tuli!

Kalakeitto

1 iso sipuli
3 porkkanaa
4 perunaa
1 lanttu
oliiviöljyä
1 pkt pakasteseitiä (400 g)
1 kasvisliemikuutio
vettä (määrä riippuu kasvisten määrästä, ks. valmistusohje alla)
3 kokonaista mustapippuria
ripaus maustepippuria jauhettuna
ripaus kalamaustetta (seos, suolaton)
aimo ripaus tilliä

Silppua sipuli ja kuutioi perunat, porkkanat ja lanttu. Paloittele myös seiti, suunnilleen saman kokoisiksi paloiksi kuin kasvikset. Kuullosta sipulisilppua hetki oliiviöljyssä kattilan pohjalla. Lisää sekaan peruna-, porkkana- ja lanttukuutiot vähän kerrassaan ja pyörittele parin minuutin ajan öljyssä. Lisää sekaan vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio, mustapippurit, maustepippuria ja kalamaustetta. Keitä noin 10 minuutin ajan kannen alla. Lisää sekaan kalapalat sekä aimo ripaus tilliä. Anna kiehua vielä noin 10 minuuttia, tai kunnes ainekset ovat kypsyneet. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Ei kommentteja: