lauantai 6. maaliskuuta 2010

Korianteri, I love you

Välillä iskee hillitön hinku kokeilla "jotain aivan (minulle itselleni) uusia" reseptejä. Kirjahyllystäni on löytynyt jo vuosia Suuri kasviskeittokirja, mutta syystä tai toisesta sen rooliksi on jäänyt vain keittiöminäni imagollinen vahvistaminen. Chili sin carne -kokeilusta rohkaistuneena otin lusikan kauniiseen käteen ja ryhdyin etsimään seuraavaa "uhria", tällä kertaa omasta kirjahyllystäni.

Lopputuloksena mainio makuelämys curryn muodossa. Seuraavan reseptin Garam Masalan valmistin myös itse, sillä lähikaupan valikoimista ei sitä valmiina seoksena löytynyt. Ehkä hyvä niin, sillä nyt ainakin sain valikoida suhteellisen vapaasti Nicehousen Garam Masala -ohjeita mukaillen. Mukailulla tässä tarkoitetaan sitä, että aivan kaikkia ohjeissa lueteltuja mausteita ei kokoelmistani vielä löydy. Alla sekoitukseni ja versioni Suuren kasviskeittokirjan kahviherne- eli kikhernecurrysta (huomaa, että kikherneiden valmistelu on aloitettava jo edellisenä päivänä). Tämä kikhernecurry kannattaa valmistaa esimerkiksi kolmen litran kattilassa.

Garam Masala feat. Heli

3 tl kokonaisia mustapippureita
3 tl korianteria (kokonaisina)
1 tl juustokuminaa
2 tl kanelia
1 tl neilikoita (kokonaisina)
1 tl sinapinsiemeniä

Mittaa ainekset mortteliin ja murskaa ne. Pakkaa mausteseos kuivaan purkkiin (esimerkiksi vanhat maustepurkit sopivat tähän tarkoitukseen hyvin).

Kikhernecurry

1 pkt (400 g) kuivattuja kikherneitä

2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä

Mausteseos:
1 rkl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 rkl korianteria

1 tlk tomaattimurskaa
1 tl Garam Masalaa

Liota ja keitä kikherneet pakkauksen ohjeen mukaan.

Leikkaa sipuli suikaleiksi ja murskaa valkosipulinkynnet. Mittaa mausteseos valmiiksi erilliseen astiaan. Kuullota sipuleita hetken ajan kuumassa öljyssä ja lisää mausteseos joukkoon. Sekoita noin minuutin ajan, etteivät mausteet pala pohjaan. Lisää sekaan tomaattimurska ja kikherneet, sekoita ja anna kiehua hiljakseen kannen alla noin 20 minuuttia. Sekoita välillä, jotta maut asettuvat tasaisesti. Sekoita joukkoon Garam Masala ja anna hautua vielä noin 10 minuutin ajan.

Ruoka on parhaillaan vaalean leivän tai riisin kera, mutta toimii kyllä mainiosti ihan siltäänkin. Korianteri on parhautta!

Ei kommentteja: